Saturday, May 07, 2011

Saat Dan Ketika Itu . . .


Sungguh menggembirakan saat ukhuwah bersemi lagi menyeronokan tika ukhuwah membuahkan ceria. Alhamdulillah berakhir sudah semester 4 dan sekarang aku sedang menikmati saat-saat gembira bersama keluarga. Assaignments, exam tolak tepi sebab masa untuk enjoy. Semester depan kita ketemu lagi bukan setakat assignments je tesis sekali haaa amik 2 in 1. Bersedialah ye.Memandangkan tahun 2 ni da habis bermakna tahun 3 akan bertukar roomate jadi untuk mengabadikan kenangan bersama ( cewah ayat ) aku dan kengkawan telah membuat dinner di tepi pantai pada 5 Mei 2011. Peh memang sedap macam-macam juadah tersedia mengah perut. Memang terbaik. Kisah 1 malam yang sangat menggembirakan kelakar pun ade.
 

 Dia roomate aku. Namanya Shazwani Zainal duduk Melaka. Sedang menghabiskan Ijazah Sarjana Muda Usuluddin dengan Kaunseling. Orangnya sangat simple. Suka tengok dan dengar celoteh dia. Kekadang tu aku selalu ketawakan dia. Kak, terime kasih la dah jadi roomate yang baek ea. Selamat berpraktikal.
 Mereka mempunyai nama panggilan yang sama. 'Lin'. Yang pakai cermin kanta tu Kak Hazilin Johari kawan kepada roomate aku dan yang sorang lagi tu Nuramalina Daod classmate aku. Jadi tak nak bagi keliru kiteorang pun panggillah Lin Jo sorang Lin Da sorang senang. Tapi sejak-sejak nak cuti ni Kak Lin Jo ade name baru. Nak tahu ape? Haa pernah tengok cerita Kau Laksana Bulan? Hero dia tu la Firas lakonan Zulhuzaimy. Dek kerana dia minat kat mamat tu kiteorang pun panggillah Firas. Dieorang ni sporting habis. Best sangat.
 Yang ni  pulak pasangan Siti Nurul Jannah Yaakup dengan Kak Nurul Hidayah Abu Bakar. Masing-masing minat Korea, Kak Dayah pulak kadang-kadang layan jugak Jepun. Kalau topup habis jumpa la akak ni nak ngonye-ngonye kacang pun beli je kat dia. Nak mintak cerita drama ke game ke aku selalu jumpe Jannah. Macam-macam ada.hehehe. Bilik dieorang ni port lepak kiteorang. Tak tahu la kenape suke beno melepak kat situ. De aura kot. Kak Dayah ni sabau jelah dengan kebisingan kiteorang kekadang tu terjoin la jugak. Akak ni suke bagi makan kat kiteorang. Tu yamg memasing sihat je.
 Ni posing sebelum gerak ke kedai makan sementara tunggu kereta sewa lagi satu. Memang harok la malam tu weh. Ni kereta kepunyaan kak Yusniza Haron terima kasih ye kak jimat duit. Kalau tak mau kena sewa 2 biji kereta, hehehe
Suke lah bergambar kan

Kami: Aku, Anis, Jannah, Syira dan Lin Da

Mereka juge ber5: Kak Juli, Kak Lin Jo, Kak dayah, Kak Wanie dan Kak Yus

Peh memang sedap ikan siakap 3 rasa ade ikan siakap steam pun ade

Kailan ikan masin, tom yam campur, sotong goreng tepung, Carrot susu dan epal hijau

Syira model makanan hehe

Suapan kasih sayang antara roomate
Erkkkkkk. Alhamdulillah kenyangnye. Terime kasih daun keladi panjang umur Kak Lin Jo dan Lin Da belanje la lagi. Hahahaha. Makan pun sudah apelagi gerak ke Pulau Warisan pulak la. On the way ke sane ade pulak road block kat celah-celah kedai tu. Adus gelabah gak ni tapi conrol ayu la beb. Boleh pulak polis tu main-main dengan kami mentang-mentanglah semua perempuan. Sampai sane apelagi photoshot laa hehe.

Pulau Warisan Kuala Terengganu
Jambatan Pulau Warisan
Permandangan sekitar Pualu Warisan

Anje dan Darling

Sungguh bertuah mengenali kalian

Sayang semua

Saat ini kita bersama, saat ini kenangan buat selamanya
 Oke mase untuk pulang ke unisza. Dalam perjanan pulang tu ade pulak tragedi melucukan berlaku. Kate kak Wanie roomate aku tu la nak berlumba dengan TH 785 kak Yus kan da stuck kat tepi jalan. Tibe-tibe je enjin mati dan tak boleh start. Sudah seram sejuk memasing mana taknye da bukul 12.30 tengah malam maunye tak kecut. Tapi boleh lagi gelak-gelak ayo la hai. Kereta ni battery memang dah low jadi kuat la pakai minyak kak Yus da lajak kedepan nak tak nak tepon la mintak tolong belikan minyak aiseyh malunye. Hahahaa.

Kak Yus memang HERO kami tak kira dalam keadaan apepun

Memasing dah tak kate ape tengok jela

Alhamdulillah selamat jugak sampai ke unisza kereta sewa pun dapat potongan harga gara-gara mati temgah jalan. Bagus gak jimat duit. Plan semester akhir nanti nak sewa bilik hotel pulak la. Kumpul duit ye kakak-kakak sebab nak kene belanje adik-adik. Kihkihkihkih. 

Sebak dan sayu hati aku tatkala melangkah pergi dari unisza semalam. Sungguh ! Aku sangat sedih nak tinggalkan mereka lebih-lebih lagi masa bersalaman dan berpelukan dengan mereka. Tapi aku tahan jugak airmata ni dari gugur. Terima kasih kalian. Kepada Anis, Jannah, Syira dan Lin Insya-Allah semester depan kite bertemu lagi maaf diatas segala kekurangan dan kekasaran sepanjang semester lepas. Kepada kakak-kakak, selamat berpraktikal semoga ukhuwah kite tetap harum mewangi selamanya. Nanti kite konvo same-same dan mase tu jangan lupe ye bergambar kenangan. Sayang kalian !

3 comments:

  1. mmg kngan indah btul mlm 2...n jiha,ko pndai citer dgn bek...huhuhu

    ReplyDelete
  2. rindu kot kenangan masa unisza

    ReplyDelete